Beléptető rendszer

crk641-1A beléptető rendszer olyan biztonságtechnikai eszköz, melynek elsődleges feladata az illetéktelen belépés megakadályozása, a belépésre jogosultak kontrollálása.

A beléptető rendszer alkalmazási területe igen széleskörű, többek között megtalálható társasházak, irodaházak, parkolóházak, mélygarázsok, ipari létesítmények, kulturális és sportlétesítményekben, bevásárlóközpontokban egyaránt.

A beléptető rendszerek többsége a vagyonvédelem mellett egyéb szerepet is betölthet pl. munkaidő-nyilvántartás.

A beléptető rendszerek alapvető feladatai:

  • a védett területre történő illetéktelen belépések megakadályozása
  • a szükség szerinti kontroll biztosítása a személy és gépjárműforgalom felett
  • a mozgásirányok és tartózkodási helyek meghatározása
  • a munkavégzés időpontjának egyedi rögzítése pl.: késések, túlórák stb.

A beléptető rendszerek alapvető csoportosítása:

  • On-line beléptető rendszer: Az on-line belépési pontok egy nagyobb hálózat részei, amit szerver felügyel. Az összeköttetésnek köszönhetően a belépési pontok folyamatosan kommunikálnak. Ha a felügyeleti számítógép vagy az adatvonal kiesik, tovább működhetnek off-line módban is.
  • Off-line beléptető rendszer:Az off-line rendszer előnye, hogy a belépési pontok önállóan működnek, nincs szükség adatvonali hálózat kiépítésére. Ebben az esetben a beléptető eszköznek nincs folyamatos számítógépes kapcsolata. Az információkat belső memóriájukban tárolják, amely kiolvasható. A tárolható események száma a memória méretétől függően változhat.

A beléptető rendszerek olvasási, azonosítási módjai 

  • Tudás alapú azonosítás: Jelszavak, kódok használata tartozik ide. Előnye, hogy nem tudjuk elveszíteni, mint egy mágneskártyát.
  • Tulajdonlás alapú azonosítás: Proximity kártyák, mágneskártyák sorolhatók ebbe a csoportba. Hátrányuk, hogy másolhatók, elveszíthetjük őket. Viszont a kártyaolvasók kombinálhatók billentyűzettel is, így növelhetjük a biztonságot.
  • Tulajdonság alapú azonosítás: Manapság egyre nagyobb teret hódítanak az ún. biometrikus azonosító eszközök. A szem retina-, és íriszmintázata minden embernél egyedi, ezért megfelelő tulajdonság azonosításhoz. Léteznek még az ujjlenyomatot, a kézfej vagy arc geometriai jellemzőit vizsgáló eszközök. Ezekkel az azonosítókkal magasabb szintű védelem alakítható ki.

Természetesen a megrendelő igényeinek kielégítése a fő cél, ezért a felsorolt azonosítási módok együtt is alkalmazhatók, a kívánt biztonsági szint elérésének érdekében.

A beléptető rendszerek számtalan lehetősége közül választhatunk, így a rendszer kialakításakor a lehető legpontosabban kell megfogalmazni az elvárásainkat, igényeinket, lehetőségeinket, céljainkat!

Amennyiben Önben már megfogalmazódott a beléptető rendszer szükségessége, akkor kérje személyre szabott ajánlatunkat!